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US.Department Southwest Region Manufacturing Inspection Office
of Transportation Arkansas, Louisiana, 2601 Meacham Blvd., MS ASW182

New Mexico, Oklahoma, Ft. Worth, Texas 76137-4298
Federal Aviation Texas

Administration

Mr. L.E. Staples
President

Sky-Tec

350 Howard Clemmons
Granbury, TX 76048

Dear Mr. Staples: PMA NO: PQ852SW

This is in response to your letter dated October 20, 1997, stating that Sky-Tec has relocated to
350 Howard Clemmons, Granbury, Texas 76048. Your statement certifying that Sky-Tec,
established at 350 Howard Clemmons, Granbury, Texas, has a Fabrication Inspection System
that meets the requirements of 14 CFR Part 21.303(h), is accepted. Accordingly, Parts
Manufacturer Approval (PMA) is hereby granted to produce parts listed in Sky-Tec attached
approved Supplement Number 1, in conformity with the Federal Aviation Administration (FAA)
approved design data and any changes subsequently approved.

FEDERAL AVIATION ADMINISTRATION - PARTS MANUFACTURER APPROVAL

In accordance with the provisions of 14 CFR Part 21, Subpart K, the FAA has found that the
design data, as submitted by Sky-Tec (hereinafter referred to as “the Manufacturer”) on
November 27, 1996, meets the airworthiness requirements of the Federal Aviation Regulation’s
applicable to the product(s) on which the part(s) is to be installed. Additionally, the FAA has
determined that the manufacturer has established the fabrication inspection system required by
Part 21 § 21.303(h) at 350 Howard Clemmons, Granbury, Texas 76048. Accordingly, FAA
PMA is hereby granted to the Manufacturer to produce the replacement/modification part(s)
listed in the enclosed supplement in conformity with the FAA-approved design data.

Any major change to the design data (Reference Part 21 §§ 21.93 and 21.97) must be FAA
approved before being incorporated in the finished part. A major change is a change that has an
appreciable effect on the weight, balance, structural strength, reliability, operational
characteristics, or other characteristics affecting the airworthiness of the part and/or product on
which it will be installed. Minor design changes may be approved under a method acceptable to
the cognizant FAA engineering office. The method shall be documented in appropriate company
procedures or as outlined in the FAA-PMA supplement(s) to this letter.

The following terms and conditions are applicable to this approval:
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1. The Manufacturer’s fabrication inspection systems, methods, procedures, and manufacturing
facilities, including their suppliers, are subject to FAA surveillance and investigation.
Accordingly, the Manufacturer must advise their suppliers that their facilities are also subject to
FAA surveillance and investigation.

2. The Manufacturer must notify the FAA Manufacturing Inspection Office located at

2601 Meacham Boulevard, Fort Worth, Texas 76137-4298, telephone number (817) 222-5180, in
writing within 10 days from the date the manufacturing facilities, at which parts are
manufactured, are relocated or expanded to include additional facilities at other locations. This
requirement also applies to the Manufacturer’s suppliers who have been delegated major
inspection authorization and those who furnish parts or related services where a determination as
to safety and conformance to the approved design cannot or will not be made upon receipt at the
approved receiving facility.

3. The Manufacturer must make available to the FAA, upon request, a list of suppliers and any
pertinent information concerning their suppliers who furnish parts/services, including:

a. A description of the part or service;
b. Where and by whom the part or service will undergo inspection;

. Any delegation of inspection duties;

o

d. Any delegation of materials review authority;
e. Name and title of the FAA contact at the supplier facility;

f. The inspection procedures implemented at the supplier's facility and approved by the
Manufacturer;

g. Any direct shipment authority;

h. Results of the Manufacturer’s evaluation, audit, and/or surveillance conducted of their
suppliers;

i. The purchase/work order number (or equivalent); and
j. Any feedback relative to service difficulties originating at the Manufacturer’s suppliers.

4. Parts, appliances, or manufacturing services furnished by any suppliers located outside the
United States may not be used in the production of any part or appliance listed in your
supplement(s) to this letter unless:

a. That part or service can and will be completely inspected for conformity at the
Manufacturer’s U.S. facility and FAA approval is obtained for procedures governing the control,
qualification, and surveillance of each supplier; or
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b. The FAA has determined that the location of the foreign supplier facility places no undue
burden on the FAA in administering applicable airworthiness requirements. When the use of
such foreign suppliers are contemplated, the Manufacturer must advise the FAA at least 10 days
in advance to allow the FAA to make this determination: or

c. The parts/services furnished by the foreign supplier are produced under the “components”
provisions of U.S. bilateral airworthiness agreements, and approved for import to the U.S. in
accordance with Part 21 § 21.502; and

d. The design data, test requirements, and quality control system procedures imposed on the
supplier by the Manufacturer must be available in the English language to the degree necessary
for approval or evaluation by the FAA; and

e. Verification is obtained from the country's authorities to allow the entry of FAA personnel
or their representatives to evaluate the quality control system established at the supplier by the
Manufacturer.

5. Parts produced under the terms of this approval must be permanently marked with the
identification information as required by 14 CFR Part 45 § 45.15; i.e., with the letters "FAA-
PMA,” the name, trademark, or symbol of the company, the part number, and the name and
model designation of each type-certificated product on which the part is eligible for installation.
Alternate means of identification, if the part is too small or if it is otherwise impractical to mark,
must be approved by the FAA. In the case of a part based on an STC, the identification of
installation eligibility on type-certificated products must include reference to the STC on the
shipping document. If a PMA is granted for an assembly, detail parts of the assembly sold
separately must also be marked in accordance with the requirements of Part 45 § 45.15 and
reference the assembly PMA part number on the shipping document.

6. This approval is not transferable to another person or location. It may be withdrawn for any
reason which would preclude its issuance, or at any time that the FAA finds that the fabrication
inspection system is not being maintained, or if unsafe or non-conforming parts are accepted
under the fabrication inspection system.

7. The Manufacturer must maintain their fabrication inspection system in continuous
compliance with the requirements of Part 21 § 21.303(h) and ensure that each part conforms with
the approved design data and is safe for installation on type-certificated products.

8. The Manufacturer is eligible for the appointment of qualified individuals in their employ to
represent the FAA, as Designated Manufacturing Inspection Representatives or as qualified
individuals of an organization possessing a Designated Airworthiness Representative, for the
purpose of issuing Export Airworthiness Approvals for Class IT and Class III products.

9. All technical data required by Part 21 § 21.303(c), for the parts to be produced under this
approval, must be readily available to the FAA at the facility at which the parts are being
produced.
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10. The Manufacturer shall produce all parts in accordance with their “Fabrication Inspection
System Manual,” Revision B dated August 20, 1997, or later FAA-approved revisions, which has
been identified as the means of showing compliance with Part 21 § 21.3(h). Accordingly, the
Manufacturer shall notify and obtain approval from this office prior to incorporating any changes
to the fabrication inspection system they may affect the inspection, conformity, or airworthiness
of the parts approved in this letter.

11. The Manufacturer shall report to the FAA any failures, malfunctions, and defects required to
be reported in accordance with Part 21 § 21.3.

12. If your FAA-PMA is surrendered or terminated, this letter, along with any supplements and
the design data must be returned to the FAA office identified in item 2 above.

Sincerely,

l{//é%/,«? ,// 4 @Wj/é

%"‘W A. Thayer
Manager, Manufacturing Inspection Office

Enclosure
Parts Manufacturer Approval Supplement Number 1
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